Unelma Juhla 11.12.2015

 

Tervetuloa juhlimaan vapaaehtoistoimintaa!

Vapaaehtoisten Kiitosjuhla (nyk. Unelma Juhla) järjestetään Espoossa kuudennen kerran. Juhlaa vietetään perjantaina 11.12. Espoon Kulttuurikeskuksessa. Arvokkaassa ja lämminhenkisessä juhlassa palkitaan Vuoden 2015 Vapaaehtoisteko ja nautitaan sykähdyttävistä ohjelmanumeroista. 

Unelma Juhla koostuu tänä vuonna kolmesta tapahtumasta: Unelma Tapiolan Avoimista Ovista, Vapaaehtoisten Kiitosjuhlasta sekä Kiitosjuhlan Jatkoista.

Unelma Tapiolan (ent. Yhteisötupa, Kauppamiehentie 6) Avoimissa Ovissa on luvassa riemukasta ja toiminnallista ohjelmaa, joka toteutetaan yhdessä yhteisöjen kanssa. Unelman Mesikahvi palvelee kävijöitä tapahtuman ajan. 

Vapaaehtoisten Kiitosjuhlan jälkeen iltaa jatketaan juhlan Jatkoilla Unelma Tapiolassa, jossa on tarjolla mm. glögiä, musiikkia ja letkeää tunnelmaa.

Kaikki vapaaehtoiset ja yhteisöt ovat lämpimästi tervetulleita Unelma Juhlaan!

Ilmoittautuminen juhlaan on alkanut. Voit ilmoittautua 4.12. mennessä täältä: 

https://my.surveypal.com/Tervetuloa-juhlistamaan-vapaaehtoistoimintaa-11.12.2015

Unelma Juhlan ohjelma on nyt julkaistu!

Unelma Juhlan aikataulu:

16.00-18.00      Unelma Tapiolan Avoimet Ovet Ohjelma

18.30-19.30      Vapaaehtoisten Kiitosjuhla Ohjelma

19.30-22.00      Kiitosjuhlan Jatkot Unelma Tapiolassa

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

 

Julkaisemme tällä sivulla kaikki 16 ehdokasta Vuoden 2015 Vapaaehtoisteoksi. Palkinnon saaja paljastetaan juhlassa.

 

EHDOKKAAT VUONNA 2015:

 

SPR Tapiolan osaston Hygieniapakkauskeräys

"SPR Tapiolan osasto on kerännyt vapaaehtoisvoimin hygieniapakkauksia vastaanottokoteihin turvapaikanhankijoille jaettavaksi. Toiminta on ollut hyvin organisoitua, jossa lahjoittaminen on tehty helpoksi Espoon kaupunginkirjastojen kautta. Vapaaehtoiset pyytävät lahjoituksia yrityksiltä, vastaanottavat tavaroita yksityisiltä ihmisiltä ja ryhmiltä sekä lajittelevat tuhansia pakkauksia. Työllä autetaan satoja ja satoja turvapaikanhakijoita huolehtimaan puhtaudesta ja ihmisarvosta ja toivotetaan heidät tervetulleiksi. Hygieniapakkauskeräyksen idea lähti yksittäisen henkilön aloitteesta. Toimintaa kuvaa mahtava reaktionopeus, suuri antaumuksellisuus, tuloksekas ja tehokas toiminta." 

 

Esko Sohlo, toimii vapaaehtoisena HUS:ssa ja SYKE ry:ssä

"Esko toimii HUS:ssa osastolla ja Potilastukipiste OLKAssa aktiivisena vapaaehtoisena vertaistukijana. Esko on luonut osastolla pohjan vastaanottavaiseksi vapaaehtoistoiminnalle. Hän on saanut kiitosta toiminnastaan niin tuettavilta potilailta ja omaisilta kuin sairaalan henkilökunnaltakin. Tämän lisäksi hän on saanut tunnustusta toiminnastaan SYKE ry:ssä ja on yhdistyksen nimettynä yhdyshenkilönä Potilastukipiste OLKAssa. Esko osallistuu myös vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen tuomalla omaa asiantuntemustaan erilaisten työryhmien käyttöön. Esko on luotettava, huumorintajuinen, innostava ja omaa erinomaiset taidot tuettavien kohtaamiseen".

 

Villa Andanten asukasneuvosto

"Villa Andante on hoivakoti, joka sijaitsee luonnon keskellä arvokkaalla pientaloalueella Espoon Nöykkiössä. Villa Andantessa on ollut tapana järjestää ”Anna hyvän kiertää” -viikko, jossa asukkaat, läheiset ja työntekijät saavat vaihtaa tavaroita vaihtamatta rahaa. Tänä vuonna tämä tapahtuma jätettiin väliin asukasneuvoston aloitteesta koska asukkaat halusivat järjestää koko hoivakodin mittaisen keräyksen pakolaisten auttamiseksi. Tämä toteutettiin yhteistyössä SPR:n kanssa. Hienoa tässä oli se, että vapaaehtoisuus lähti puhtaasti asukkaiden ajatuksesta."

 

Espoon puhtaanapitotalkoot

"Talkootoimintaa on kehitetty asukaslähtöisesti. Puhtaanapito-, virtavesi-, järvien kunnostus-, vieraslaji- ja perinnemaisematalkoille on laadittu omat ohjeistukset sekä kehitetty materiaaleja talkoolaisten viestintään. Kaupunki tukee talkoolaisia tarjoamalla jätesäkkejä, roskapihtejä sekä noutamalla täydet jätesäkit pois. Talkootoimintaa on kehitetty viimeisen kahden vuoden aikana ja kehittämistä jatketaan edelleen. Puhtaanapitotalkoissa roskia siivonneiden määrä on yli kymmenkertaistunut kahden vuoden aikana ja keväällä 2015 osallistujia oli yli 9 000. Merkittävää on sekä luonnosta pois saadun roskan määrä että talkootyön yhteydessä syntyvä vaikutus ihmisten asenteisiin ja ymmärrykseen ympäristö- ja luontoarvoista." Ulla Laukkanen, SPR Kehä-Espoon ensihuoltoyksikkö

ulla laukkanen spr kehä-espoo

"Ulla Laukkanen vastaa koko Espoon ensihuolto yksiköstä ja on hoitanut ja koordinoinut paljon vapaaehtoisia turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin eri puolelle pääkaupunkiseutua ja pidemmällekin. Ulla on kantanut keskeistä vastuuta osastojen vapaaehtoisten saamiseksi käynnistämään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia. Voimia on riittänyt myös vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsinnöissä avustamiseen henkisen tuen tehtävissä. Ulla on myös perustanut hälytysryhmän, jonka tarkoitus on akuutissa tilanteessa avustaa Espoon alaikäisten ryhmäkotia nuorten vastaanottamisessa sen eri yksiköihin. Sen lisäksi Ulla toimii Kehä-Espoon osaston sihteerinä."

 

 Ystäväpiiri® -ryhmien ohjaajat

"Ystäväpiiri® –ryhmien ohjaajat ovat olleet merkittävällä tavalla mukana poistamassa ikäihmisten yksinäisyyttä ja ansaitsevat tunnustusta korvaamattomasta työstään. Espoon kaupunki on järjestänyt Ystäväpiiri-ryhmiä jo vuodesta 2006. Ryhmiä on järjestetty Espoossa yhteensä 46 ja niihin on osallistunut 343 yksinäistä espoolaista ikäihmistä. Vapaaehtoiset ohjaajat ovat ohjanneet näistä ryhmistä suurimman osan. Puhutaan, että vapaaehtoisia on vaikeaa saada sitoutumaan pitkäksi aikaa. Sen lisäksi, että vapaaehtoisemme ovat sitoutuneet näin pitkään n.0,5 vuoden koulutukseen, on osa vapaaehtoisista ohjannut Ystäväpiiri®-ryhmiä jo useita vuosia. Yksinäisyyden tunteen lievittymisen ohella uusien ystävien löytäminen on ryhmän tärkeimpiä tavoitteita." 

 

Apua vähävaraisille pääkaupunkiseudulla Facebook -ryhmä

"Facebook -ryhmä auttaa vähävaraisia keräämällä ja jakamalla ruoka- ja välttämättömyystarvikkeita. Ryhmässä voi ilmoitella, mitä tarvitsee tai vastaavasti, mitä itsellä on ylimääräistä. Ryhmä tekee loistavaa ja pyyteetöntä työtä koko pääkaupunkiseudun vähävaraisten hyväksi ja auttaa sen minkä omista rahkeistaan pystyvät. Ryhmä pyörittää omin voimin toimintaa ja auttaa akuutissa hädässä olevia perheitä ja ihmisiä. He organisoivat tavaroiden haut ja toimitukset apua tarvitseville sekä järjestävät päiviä, joissa apua tarvitsevat voivat tulla valitsemaan itse tavaroita ja vaatteita ja heille tarjotaan tässä yhteydessä myös ruokaa."

 

Ilona tempaus

"Meilahden tornisairaalan aulassa sijaitseva Potilastukipiste OLKA järjestää joka vuosi Ilonan päivän tempauksen ”Vapaaehtoinen ILONA”. Teemapäivänä vapaaehtoiset käyvät yli 20:lla HUS:n osastolla vierailemassa (vierailut tehdään niille osastoille, jotka ovat ilmoittaneet halukkuudesta olla mukana). Teemapäivän tavoitteena on ilahduttaa potilaita ja tuoda vapaaehtoistoimintaa tutuksi sairaalan henkilökunnalle. Meilahden ja Jorvin sairaaloissa potilaiden ja henkilökunnan kaikuva laulu ja musiikki sekä muut hienot esiintymiset toivat tänä vuonna tervetullutta ja iloista vaihtelua potilasympäristöön."

 

Turvapaikanhakoijoiden auttamiseksi perustetut Facebook-ryhmät 

Espoon alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiryhmä

Vaatekeräys vastaanottokeskuksiin 

Otaniemen vastaanottokeskuksen tukiryhmä

ja muut vastaavat ryhmät

"Ryhmien kautta on kanavoitunut vastaanottokeskuksiin apua järjestelmällisesti, mikä helpottaa ruuhkaa vastaanottokeskuksissa. Ryhmät ovat tarjonneet sadoille vapaaehtoisille mahdollisuuden osallistua ja väylän kanavoida apua tarpeiden mukaan. Ryhmien koordinaattorit tekevät todella ammattitaitoisesti työtä ja panostavat siihen paljon aikaa. Ryhmät täydentävät yhdistysten työtä ja osa tekee yhteistyötä mm. Punaisen Ristin osastojen kanssa."

 

Marjatta Sykkö

"Marjatta Sykkö on tehnyt vuosikymmeniä laaja-alaisesti vapaaehtoistyötä Espoossa ja valtakunnallisesti. Marjatta on vapaaehtoistyön vahva vaikuttaja ja taitava verkostoituja. Hän on Espoon Reumayhdistyksen ja valtakunnallisen SLE-yhdistyksen pitkäaikainen hallituksen jäsen sekä Reumaliiton pääkaupunkiseudun aluetyöryhmän jäsen ja Suomen Reumaliiton valtuuston varajäsen. Hän toimii myös Espoon Ladussa, Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:ssä sekä Espoon ja Kauniaisten vammaisneuvostoissa. Marjatan erikoisosaamisen alue on liikunta ja vertaistukiryhmät. Hänen järjestämiin liikuntatapahtumiin on osallistunut vuosien aikana tuhansia espoolaisia ja ohjaa myös vertaistukiryhmiä reumayhdistyksessä."

 

Nappi Naapuri -verkkosivusto

Nappi Naapuri on naapurustojen sosiaalinen media. Napissa voit esitellä itsesi, pyytää tai tarjota apua, lainata tai vaihtaa tavaroita, myydä, ostaa ja antaa ilmaiseksi, tehdä aloitteita, keskustella tai kysyä asioita. Käyttäjien lisääntyessä tämä on briljantti palvelu. ”Nappi Naapuri on netissä ja mobiilissa toimiva, karttapohjainen ja sijaintiin perustuva yhteisöllinen palvelu. Nappi perustuu ihmisten läheiseen sijaintiin, ei heidän omiin verkostoihinsa. Napissa kaikki voivat lähettää kartalle viestejä sekä vastata niihin. Ihmiset voivat kohdata, toiveineen ja resursseineen, pyytää ja antaa apua, tutustua ja tehdä vaikka yhteisiä tempauksia. Napissa viestintä on positiivista ja naapurustoista rakentuu entistä kivempia paikkoja.”

 

Facebookin Tapiola kierrättää -ryhmä

"Facebookissa toimii Tapiola kierrättää -ryhmä, jota ylläpitää muutama vapaaehtoinen. Ryhmässä on yli 4000 kierrättäjää ja se on mullistanut etenkin tapiolalaisten lapsiperheiden kulutustottumuksia. Ryhmä on yhteisöllinen ja siellä jaetaan toisinaan myös muuta tärkeää alueellista tietoa. Upea ja ekologinen yhteisö, ei toimisi ilman aktiivisia, vapaaehtoisia ylläpitäjiä."

 

Pirkko Halonen,  Asukastalo Kylämajan vapaaehtoinen 

"Pirkko on myös toiminut Matinkylä-Olarin alueen tapahtumissa aktiivisesti monissa eri tehtävissä, kuten ”emäntänä”, lasten toimintapisteiden vastaavana, ruuan jakajana ja joulumuorina. Uutena vapaaehtoistehtävä kaiken edellisen lisäksi Pirkko toimii ns. Kylämaja-lähettiläänä esitellen Asukastaloa esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa. Tämän tavoitteena on löytää ja saada alueen yksinäisiä ihmisiä kiinnostumaan Kylämajan tarjonnasta. Pirkko Halonen ohjaa vapaaehtoisena viikoittaista Asahi-terveysliikuntaryhmää, joka edistää osallistujien terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi Pirkko on toiminut aktiivisena Asukastalon toiminnan kehittäjänä, rekrytoinut uusia vapaaehtoisia ja luonut hyvää tunnelmaa omalla lämpimällä olemuksellaan."

 

Harriet Lindroth, Mattlidens dramaklubb

"Harriet Lindroth on perustanut ja toiminut MaDrak (Mattlidens dramaklubb) draamakerhon vetäjänä vapaaehtoisesti jo 45 vuoden ajan. Draamakerhon myötä monta sataa oppilasta on saanut ja saa vieläkin merkityksellistä vapaa-ajan tekemistä ja kaveriporukan, jossa saa olla oma itsensä ja saa toisilta kannustusta. Kaikille löytyy jokin tehtävä, ei välttämättä lavalla, vaan omien toivomusten mukaisesti. Draamakerhosta on tullut jäsenilleen ”perhe”. Kaikki ovat tervetulleita ja monet ovatkin tulleet kavereiden mukaan vain katsomaan. Kerho on avoin kaikille halukkaille, minkä vuoksi se yhdistää seudun nuoria. Tänä vuonna MaDrak täyttää 45 vuotta. Tämä on hyvä aika huomioida Harriet Lindrothin suuri työ seudun nuorison hyväksi." 

 

Avoimet muistitreeniryhmät Espoossa

"Uudenmaan Muistiluotsin toiminta on suunnattu muistisairaille, heidän läheisilleen ja kaikille muistista kiinnostuneille. Viisi vapaaehtoista tarttui rohkeasti haasteeseen ja alkoivat ohjata avoimia Muistitreeniryhmiä (Matinkylä ja Leppävaara). Ryhmissä treenataan muistia erilaisilla menetelmillä esim. visailut, aivopähkinät, sanapelit ja ne ovat tavoittaneet n.60 asiakasta. Vapaaehtoisemme suunnittelevat ja toteuttavat ryhmät itsenäisesti. Heillä on muuttuviin tilanteisiin tarvittavaa luovuutta ja he kohtaavat asiakkaat ystävällisesti sekä kunnioittavasti, tarjoten areenan osallistumiselle. Muistitreenarien aktiivisen ja positiivisen asenteen myötä ryhmät ovat muodostuneet tärkeäksi osaksi Uudenmaan Muistiluotsin matalan kynnyksen toimintaa."

 

 

Nuorten mielenterveysseura Yeesi

"Yeesi on tehnyt jo pari vuotta todella upeaa työtä nuorten parissa. Seura tekee voimavaralähtöistä mielenterveystyötä, eli muistuttavat nuorille, miten meillä kaikilla on mielenterveys, josta jokainen voi pitää huolta ihan pienillä arjen valinnoillakin. Mielenterveydestä puhuttaessa ei siis aina pitäisi vetää oletuksia suoraan ongelmiin. Yeesi järjestää esimerkiksi kouluille Yeesi-pisteitä, järjestää tapahtumia (Skeittitapahtuma, Kukanpäivän halitempaus), he järjestävät nuorille ilmaisia graffiti- ja katutaidepajoja ja osallistuvat eri kampanjoihin. Kaikki toiminta pyörii seurassa lähinnä vapaaehtoisten voimin. Ihan upeata duunia Yeesin tytöt ja vapaaehtoiset." 

 

Verkoston yhteyshenkilöt

  • Katja Anoschkin, 050 572 4779
  • Monika Niskanen, 050 342 9917
  • Kauppamiehentie 6, 02100 Espoo
  • info(at)espoonvapaaehtoisverkosto.fi

© Espoon Järjestöjen Yhteisö ry